Efter Kvols: Usikkerheden ved geotermi skal udryddes
Det fejlslagne geotermiske projekt i Kvols ved Viborg har givet geotermien i Danmark en problematisk klang. En millionregning for det fejlslagne projekt havnede hos fjernvarmekunderne.
Nu skal et nyt projekt fjerne barrierer og usikkerheder forbundet med udnyttelsen af de enorme mængder geotermisk energi i den danske undergrund, lyder det fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Innovationsfonden har investeret 17 mio. kr. i projektet.
Tidligere forskningsprojekter viser, at Danmarks undergrund indeholder geotermiske energimængder langt større end energien i både den brugte og tilbageværende danske nordsøolie. Energi i form af varmt vand, som hentes et par kilometer nede i jorden.
Der findes i dag tre små aktive geotermiske varmeværker i Danmark, og flere projekter har været undervejs, men alle projekter er stillet i bero på grund af varierende grad af geologisk og økonomisk usikkerhed.
Projektet Geotherm omfatter en detaljeret beskrivelse af de geologiske lag ved hjælp af nye metoder fra olie- og gas-efterforskning. Og for første gang analyseres hele livscyklussen for geotermiske værker. Her er udfordringerne blandt andet, at det varme vand fra undergrunden er tre til fire gange så salt som havvand, og det skal konstruktionsmaterialerne naturligvis kunne modstå.
- Projektet giver øget viden om undergrundens muligheder for at levere varme, set over en længere periode. Det binder for første gang geologi, teknologi og varmeforsyning sammen ved at analysere den fulde livscyklus for geotermiske værker. Det sikrer den viden, som er nødvendig for en kommerciel udnyttelse af geotermisk energi, siger projektleder og statsgeolog Lars Henrik Nielsen fra GEUS.
Bag projektet står et stærkt konsortium af erfarne danske og udenlandske forskningsgrupper, udvalgte private firmaer, varmeforsyningsselskaberne i Storkøbenhavn samt de tre danske geotermiværker.
Thisted Varmeforsyning Amba, Sønderborg Fjernvarme Amba og HGS driver landets tre eksisterende geotermiværker: et i Thisted, et i Sønderborg og et i København. Til sammenligning har man 100 værker alene i Paris.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.